Kenelle ja miksi me tätä suurta tarinaa kirjoitamme?

Uudenvuoden puheessaan presidenttimmeSauli Niinistö  muistutti meitä myös siitä, että meidän on muistettava kenelle me tätä suurta tarinaa kirjoitamme. Emme me tee sitä itsellemme vaan lapsillemme. Heitä me sanoillamme, esimerkillämme kasvatamme. Teoillamme muokkaamme maailmaa, jonka heille jätämme. Ja lastenlapsille. Näköala, joka seuraavalle sukupolvelle aukeaa, saa ihmisen jäämään tai lähtemään, yrittämään tai luovuttamaan.  Näitä sanoja mietin viime perjantaina jälkeen.  Minulla oli silloin ilo tavata eläkkeelle jääneitä kelalaisia. Hetken muistelimme menneitten vuosien ja vuosikymmenten työtehtäviä. Vähän kauemmin kului aikaa työkavereiden muisteluun.  Heistä osaa ei enää ole ja osa ei mukaan tällä kertaa päässyt. Meitä oli mukana  monta kuluneen vuoden aikana ensi kertaa  mummuksi tullutta ja heitä, joille mummoilu oli jo tutumpaa. Mutta  monia suuria ihmeitä olimme vuoden aikana nähneet ja kokeneet heidän kehitystään seuratessamme.  Voi sitä ylpeyden määrää, kun esittelimme valokuvia näistä kullanmuruista.

20190113_134734

Heille me tätä maailmaa teemme. Heille me haluamme saada paremman huomisen. Mutta miten me sen teemme? Miten saamme torjuttua uhkaavan ilmaston muuttumisen, mihin saakka riittää luonnon kestokyky? Minkälainen elämän kohtuullistaminen riittää? Mutta näinä päivinä mietimme myös sitä, että miten me osaamme suojella ja varjella omia läheisiämme kaikelta pahalta.  Miten me osaisimme opastaa ja neuvoa, että kaikkien ihmisten hyvyyteen ja hyviin tarkoituksiin ei voi luottaa. Miten me osaisimme neuvoa keinoja, miten tunnistaa luottamuksen arvoiset ihmiset. Keinoja some-maailmassa, joka ei ole meille itsellemme kovin tuttu.  Mitä ovat ne teot, joilla voimme luoda paremman huomisen? Keinot, joilla ennaltaehkäisemme lapsiemme ja nuortemme hyväksikäytön? Keinot, joilla turvaamme myös seksuaalisen itsemääräämisoikeuden? Kysymyksiä on paljon, mutta vastauksia niihin meidän on etsittävä yhdessä.  Ja ne meidän on myös löydettävä.

Uskon, että tämän suuren tarinan rakentajia meistä kyllä löytyy. Ja löytyy halua tehdä tätä työtä omaa aikaamme ja vaivojamme säästelemättä.  Sillä se parempi tulevaisuus lapsillemme saa meidät yrittämään. Tarvittaessa  uudelleen ja uudelleen.