Ennakkoäänestys alkaa jo huomenna

Huomenna se alkaa ennakkoäänestys.  Päivän reissullani tapasin pari ihmistä, jotka aikoivat käydä heti huomenna antamassa äänensä minulle.  Kun tällainen asia kerrotaan, se vetää mielen todella nöyräksi. Meillä on vain yksi ääni ja hän on kaikista ehdokkaista valinnut minut. Minut, jolle hän sen ainoa äänensä antaa.

Aloitin päivän Kalajoelta, jossa huomasin miten tärkeää on tutustua myös naapurivaalipiirin ehdokkaisiin. Kalajoelle oli tullut useampi ihminen Keski-Pohjanmaalta ostoksille ja osasinkin heille sujuvasti vinkata paria hyvää ehdokasta. Muuten keskusteluissa oli tänään painopisteenä hoivapalvelut, yksityisten hoivakotien hinnat ja palvelun taso niissä. Onko niissä todellakin hinta-laatusuhde kohdallaan? Pienillä paikkakunnilla ei palveluja ole tarjolla niin paljon, että todellista hintakilpailua syntyisi.  Pienten hoivakotien siirtyminen suurten terveysyritysten omistukseen on vain vähentänyt asiakkaan mahdollisuuksia valita.  Yleensä meillä on paikkakuntaa kohti vain yksi palvelujentuottaja. Pörriäinen tai joku muu, mutta eivät ne samalle paikkakunnalle näytä toistensa kanssa kilpailemaan mahtuvan.  Kummallista. Olisiko hoidon taso sama jos meillä olisikin vaatimus, että joka niemen notkoon saarelmaan tulee hoivakoteja rakentaa vähintään kahden/kolmen terveysjätin ennen kuin palveluseteleitä alkaa kunnan maksuautomaatista tipahtelemaan?  Ajatuskin useasta hoivakodista samalla paikkakunnalla tuntuu epärealistiselta, mutta miksi? Onhan meillä joka kylässä k-market, sale tai sitten prisma ja cittari.  Jos olisi vain yksi niin monopolihan siinä mieleen tulisi. Niinpä. Joten kun kerran kuntaan mahtuu vain yksi hoivakoti, niin pidetäänpä ne sitten  julkisesti tuotettuina palveluina, ettei tule kiusausta rahastaa asiakkaita. Pidetään arvot, visiot ja strategiat henkilöstöpolitiikan lisäksi  kunnan omissa käsissä.  Voidaan sitten ne hoitajamäärätkin aivan kuntatasolla päättää ennen kuin hoitajamitoitus lakiin ehtii.

Tänään olikin mukavan aurinkoinen päivä kierrellä rannikon paikkakuntia. Ystäväni kysyi tänään, että olenko laskenut kilometrejä, jotka  on ehdokkuuden vuoksi auton mittariin kertynyt. En ole, mutta eiköhän niitä kerry aivan riittävästi ennen vaalipäivää.

Huomenna Ylivieskaan. Päivä alkaa nuorisovaltuuston vaalipaneelilla lukiolla ja päättyy Kalajokilaakson vaalipaneelin kaupungintalolla klo 17. Tulkaapas paikalle, aina on mukavampaa kun on paljon kuuntelijoita.

pinwheel-123571__340pinwheel-123571__340pinwheel-123571__340

Kalajoen, Pyhäjoen ja Raahen välillä tuulimyllyjä piisasi.