uusi eduskunta aloitti työnsä

Valittu eduskunta aloitti eilen työnsä.  Mukana Oulun vaalipiirin kolme vasemmiston edustajaa Hanna Sarkkinen, Merja Kyllönen ja Katja Hänninen. Merja tosin vain päivän ajan ennen paluutaan hoitamaan loppuun eu-kautensa. Varasijalta nousee eduskuntaan Risto Kalliorinne Oulusta.

Vaalit olivat jo lähes kaksi viikkoa sitten.  Kampanjan aikana mietin, että miten sitä osaa olla kampanjoimatta. Mutta hyvin olen osannut. Vaaleissa saamani 442 ääntä eivät riittäneet lähellekään valintaa tai varasijaa. Mutta tyytyväisenä lopputulokseen. Asioilla on tapana mennä niin kuin niiden pitääkin. Kiitokset Teille kaikille minua äänestäneille. Vasemmisto sai Oulun vaalipiiristä kolmannen edustajan yllättävän täpärällä äänimäärällä. Onneksi kuitenkin äänet riittivät nipin napin. Niin täpärällä se kuitenkin oli, että kaikkien ehdokkaina olleiden äänet siihen tarvittiin.

Osaltani politikointi jatkuu kuntatasolla. Onneksi minulla on mahdollisuus omassa työssäni vaikuttaa niihin tärkeimpiin teemoihini jatkossakin.  Nuorten syrjäytymisen ehkäisy, osatyökykyisten asema työmarkkinoilla. Heidän tilannettaan pyrin parantamaan edelleen oman työni kautta.

Sydämellinen kiitos Teille jokaiselle, jotka minulle äänenne annoitte. Olen otettu luottamuksestanne.

 

 

 

Kolme yötä vaaleihin

Nyt ei ole enää kuin kolme yötä vaaleihin.  Edessä kaksi tiivistä kampanjapäivää.  Sunnuntaina rauhoitutaan äänestämään. Nauttimaan yleisestä ja yhtenäisestä äänioikeudesta. Illalla seurataan vaalien tuloksia  vaalivalvojaisissa Ruustinnanhovissa.  Toivotaan vasemmistolle hyvää vaalitulosta, tähän uskon vahvasti. Vaalikentillä on vastaanotto ollut niin hyvä, että uskon galluplukemien kohoavan ylöspäin.

Tänään aloitin päivän Sievistä. Oli oikein mukava aloitus päivälle.  Sieltä Nivalan Nesteen kautta Haapavedellä, jossa vaalikahvien tarjoilua. Mukavasti oli taas ihmiset lähteneet liikkeelle. Ilahduttavan moni kertoi jo käyneensä äänestämässä. me loput menemme sitten kolmen yös päästä. Näinhän se on. Otetaan kaikki ilo irti tästä kansanvallan juhlasta.

 

 

Ennakkoäänestys jo takana

Uskomatonta, miten päivät kuluvat nopeaan. Ennakkoäänestys päättyi jo eilen ja varsinaiseen vaalipäivään on enää neljä yötä.
Päivät ovat täyttyneet ihmisten kanssa keskusteluista toreilla ja turuilla.
Hyvä niin, että keskustelukumppaneita on riittänyt. Vielä muutama päivä kampanjointia ja sitten se on ohi. Tulee varmaan olemaan vaikeaa tottua siihen, että heti herättyäsi et pakkaakaan autoa täyteen mainoskortteja ja lähde ajamaan kohti päivän paikkakuntaa.

Vielä kuitenkin muutama aamuna liikkeelle lähdetään ja vauhti vain kiihtyy.
Tänään  Alavieska, Kalajoki ja Raahe, ehkä pieni pysähdysmyös Pyhäjoella, jos aikataulu antaa myöten.

Oli todella ikävää kuulla, että eilen olivat ennakkoäänestyspaikat ruuhkautuneet ainakin Oulussa. Jonot olivat olleet niin pitkiä, että osa jonottaneista oli kyllästynyt ja lähtenyt pois äänioikeuttaan käyttämättä. Näin ei saisi tapahtua. Nukkuvien puolue on tarpeeksi suuri ilman apuakin. Lähteekö nämä ihmiset uudelleen vaalipäivänä äänestämään? Toivottavasti, mutta itse epäilen vahvasti.
Toinen asia, johon tulisi käyttää nykyistä enemmän huomiota on äänestyspaikan esteettömyys. Esim. haapavedellä on todella vaikea päästä äänestämään esim. lastenvaunujen kanssa.  Äänestyspaikka on portaiden takana joka suunnasta ja hissi on todella pieni. Mahtuneekohan siihen edes pyörätuolin kanssa. Yhdistelmärattaiden työntäjälle ainakin haasteellinen paikka. Luulisi meillä tiloja olevan joihin pääseminen olisi vaivattomampaa.
Mutta nyt meidän kaikkien, jotka emme ääntämme ole käyttäneet on maltettava mielemme sunnuntaihin. Ja sitten liikkeelle sellaisella innolla, että  äänestyspaikat on täynnä sunnuntainakin.

 

Ennakkoäänestys alkaa jo huomenna

Huomenna se alkaa ennakkoäänestys.  Päivän reissullani tapasin pari ihmistä, jotka aikoivat käydä heti huomenna antamassa äänensä minulle.  Kun tällainen asia kerrotaan, se vetää mielen todella nöyräksi. Meillä on vain yksi ääni ja hän on kaikista ehdokkaista valinnut minut. Minut, jolle hän sen ainoa äänensä antaa.

Aloitin päivän Kalajoelta, jossa huomasin miten tärkeää on tutustua myös naapurivaalipiirin ehdokkaisiin. Kalajoelle oli tullut useampi ihminen Keski-Pohjanmaalta ostoksille ja osasinkin heille sujuvasti vinkata paria hyvää ehdokasta. Muuten keskusteluissa oli tänään painopisteenä hoivapalvelut, yksityisten hoivakotien hinnat ja palvelun taso niissä. Onko niissä todellakin hinta-laatusuhde kohdallaan? Pienillä paikkakunnilla ei palveluja ole tarjolla niin paljon, että todellista hintakilpailua syntyisi.  Pienten hoivakotien siirtyminen suurten terveysyritysten omistukseen on vain vähentänyt asiakkaan mahdollisuuksia valita.  Yleensä meillä on paikkakuntaa kohti vain yksi palvelujentuottaja. Pörriäinen tai joku muu, mutta eivät ne samalle paikkakunnalle näytä toistensa kanssa kilpailemaan mahtuvan.  Kummallista. Olisiko hoidon taso sama jos meillä olisikin vaatimus, että joka niemen notkoon saarelmaan tulee hoivakoteja rakentaa vähintään kahden/kolmen terveysjätin ennen kuin palveluseteleitä alkaa kunnan maksuautomaatista tipahtelemaan?  Ajatuskin useasta hoivakodista samalla paikkakunnalla tuntuu epärealistiselta, mutta miksi? Onhan meillä joka kylässä k-market, sale tai sitten prisma ja cittari.  Jos olisi vain yksi niin monopolihan siinä mieleen tulisi. Niinpä. Joten kun kerran kuntaan mahtuu vain yksi hoivakoti, niin pidetäänpä ne sitten  julkisesti tuotettuina palveluina, ettei tule kiusausta rahastaa asiakkaita. Pidetään arvot, visiot ja strategiat henkilöstöpolitiikan lisäksi  kunnan omissa käsissä.  Voidaan sitten ne hoitajamäärätkin aivan kuntatasolla päättää ennen kuin hoitajamitoitus lakiin ehtii.

Tänään olikin mukavan aurinkoinen päivä kierrellä rannikon paikkakuntia. Ystäväni kysyi tänään, että olenko laskenut kilometrejä, jotka  on ehdokkuuden vuoksi auton mittariin kertynyt. En ole, mutta eiköhän niitä kerry aivan riittävästi ennen vaalipäivää.

Huomenna Ylivieskaan. Päivä alkaa nuorisovaltuuston vaalipaneelilla lukiolla ja päättyy Kalajokilaakson vaalipaneelin kaupungintalolla klo 17. Tulkaapas paikalle, aina on mukavampaa kun on paljon kuuntelijoita.

pinwheel-123571__340pinwheel-123571__340pinwheel-123571__340

Kalajoen, Pyhäjoen ja Raahen välillä tuulimyllyjä piisasi.

 

 

Siikalatva ja Ylivieska

Perjantaina Siikalatvan kiertue Piippola, Kestilä, Rantsila ja Pulkkila.

Näin muutaman päivän jälkeen mielessä aurinkoinen mutta todella tuulinen sää. Tuulen mukana talven hiekoitushiekat saivat kyytiä.  Onneksi ei ollut grilli kuumana, olisi makkaraa syödessä hampaissa narskunut hiekanjyvät. Piippolassa ehdokkaita oli  Olli, Markku ja Silvo minun lisäkseni.  Monta hyvää ehdokasta erilaisilla vahvuuksilla. Piippolassa kävin keskustelua hevosista ja työhevosten SM-kisoista, myös terveyskeskuksen valintamahdollisuus herätti keskustelua.  Siikalatvan ulkoistettua palvelut Mehiläiselle oli usea päätynyt valitsemaan Helmen. Olivat todella tyytyväisiä valintaansa.  Kestilässä oli vilkkain pysähdyspaikka, siellä olisi vierähtänyt pitempikin tovi. Siitä matka jatkui Rantsilaan, jossa myös päivän vesipisarat.  keskustelua äänestämisen tärkeydestä ja erilaisista vaihtoehdoista.  Paluumatkalle Kylmäsen kautta paria makkarapakettia rikkaampana. Pulkkilassa tuuli vain voimistui. Liekö syynä, että oli jo alkuilta, mutta päivän hauskimmat jutut oli Pulkkilassa. Vai liekö ollut kyse jo ehdokkaiden väsymyksestä? Lämpimät kiitokset Siikalatvan vasemmistolle järjestelyistä. Kahvi ja voileivät olivat maukkaita. Kiitos.

Lauantai ja sunnuntai kuluikin sitten Ylivieskassa.

img_20190401_183142_008

Sunnuntaina oli Keskisen vaaliravien vuoro, jossa edustimme Jouni Jussinniemen kanssa Vasemmiston raviharrastajia. Kummallakin meillä oli loimilähtö. Oman lähtöni voitto tuli Haapavedelle, mikäs sen mukavampaa. Oli todella mukava ja rentouttava päivä. Kyllä ihmisen mieli aina raveissa lepää. Ja onhan sieltä aina kotiintuomisina metrilakua, jos ei muuta.

img-20190331-wa0027

 

 

 

Siikalatva odottaa

Tänään edessä vasemmiston ehdokkainen yhteinen Siikalatvan kierros. Piippolan Salen edestä startataan Kestilän, Rantsilan kautta Pulkkilaan.

Pulkkilassa kävin jo eilenkin. Erittäin mielenkiintoisia keskustelua eläkkeiden ja sosiaaliturvan tasosta. Ylivoimaisesti eniten kuitenkin keskustelutti terveydenhuollonpalvelut, jotka Siikalatvalla on ulkoistettu Mehiläiselle.  Eilisten keskustelujen perusteella palvelujen laatu on huomattavasti heikompaa kuin Helmen aikoina. Kovasti kritisoitiin myös kuntaliitosta, kun se tähän on johtanut.

Pyhännällä pyörähtämisen jälkeen vielä Haapavedelle vaalipaneeliin.  Keskustelun aiheet olivat erilaiset kuin aikaisemmissa paneeleissa. Yllättäen ei vanhassa sivistyspitäjästä koulutusta käsitelty kuin kansanopistojen ja kansalaisopiston osalta. Maatalouspolitiikka, verotus olivat haapavetisten mielessä huumeiden käytön lisäämisen lisäksi eilen illalla. Sosiaaliturvan uudistaminen ei kiinnostanut lainkaan. Vaalipaneelin yleisön tulotaso varmasti onkin keskimääräistä korkeampi,  ne asiat kiinnostaa mitkä itseä koskettaa.

Huomenna Pulkkila ja Pyhäntä

Eilinen päivä alkoi Jedun työelämäfoorumilla jo klo 7.00 aamiaisella Haapakanteleleessa. Keskusteluissa odotukset ja tarpeet ammatilliselle koulutukselle. Kovin samanlaisia asioita yrittäjät toivat esille kuin mitä itse kirjoitin jjuri edellisenä pivänä Uuden Suomen blogissani.( Outi toimii -sivulla linkki). Ammatillisten taitojen lisäksi on tärkeää työelämän pelisääntöjen noudattaminen, työn aloittaminen ajoissa, taukojen pituus yms. Nämä taidot on oltava hallussa ennen kuin voidaan siirtyä työpaikalle opettelemaan ammatillisia taitoja.

Aamiaisen jälkeen minulla oli ohjelmassa tuutorointia. Airi Hakala tuli Haapavedelle neuvomaan minua vaalikampanjoinnissa. Airillahan kokemusta riittää tässäkin asiassa. Sain kultaakin kalliimpia neuvoja viimeisten päivien ajankäytöstä ja muustakin. Kaupan päälle kävimme vielä kuvaamassa pikaisesti muutaman videopätkän, johon voitte tulevina päivinä tutustua instassa sekä facessa.  Itse olisin halunnut ottaa pari otosta toiseen kertaan, mutta Airi ei suostunut. Halusi että kerralla putkeen, ilman harjoiteltuja vuorosanoja.  Onhan se tietenkin luonnollista, mutta muutaman minuutti kysymyksien jälkeen olisi ollut hyvä olla aikaa miettiä vastauksia. Toisaalta, nytpä puhun miettimättä mitä ajattelen.  Tämän päivän käytin sitten soitteluun ja sopimisiin.  Monta kauppiasta ehdin puhutella päivän aikana. Ja soittelinpas jopa Jalasjärvelle, mutta tulin kuitenkin siihen tulokseen, että maltetaan pysyä nyt Oulun vaalipiirin alueella.

Haapavedellä riitti aurinkoa

Perjantaina vaalityötä Oulaisissa ja Haapavedellä. Ja ensimmäisen kerran aurinko esitteli itseään täydellä terällä.  Ja tietenkin oli iloinen asia, että oma perhekin pääsi osallistumaan vaalikampanjointiin. Oli oikein Vänen vaalivankkurit tukemassa.

 

Pyhäjärvellä ei taas aurinkoa näkynyt, kylmä tuuli ja vettäkin taivaalta sateli. Torilla oli varattu jokaiselle paikalla olleelle ehdokkaalle muutaman minuutin puheenvuoro. Kerroin, että työssäni olen nähnyt miten kipeästi viime vuosien sosiaaliturvan leikkaukset ja samaan aikaan kohonneet asiakasmaksut, omavastuiden nousut ovat vaikuttaneet kaikista pienituloisimpien elämään.  Jos ihmisillä on nyt halua muutokseen, työssäni näen liikaa niitä, joilla on todellaki elämässään tarve sille muutokselle, jotta heilläkin olisi oikeus hyvään elämään.

Pyhäjärvi

 

Li Andersson ja Outi Oulussa

53918616_263045684626113_5049229903667916194_n

Eilinen päivä vierähti Oulussa käsipäivää sanomassa oululaisten äänestäjien kanssa. Mielenkiintoisia kohtaamisia ja keskusteluja. Tasa-arvoisesta avioliitosta keskustelin pitkään erään iäkkäämmän naisihmisen kanssa. Pitäisikö kahden naisen saada alttarilla sanoa tahtovansa. Asiast kaksi erilaista mielipidettä keskustelun jälkeenkin.  Muita aiheita mm. terapiatakuu, yliopiston rahoitus ja lääkkeiden alkuomavastuu. Li Andersson oli myös paikalla Valkeassa. Hänestä ihmisillä on positiivinen kuva selkeäsanaisena, asiansa osaavana puheenjohtajana.

 

Sainpa reissultani myös upouudet marttasukat varpaitani lämmittämään vaalikampanjan tuuliin ja tuiskuihin. Kiitos, kyllä näillä kehtaa jatkaa.

 

Minna Canthin päivä

20190319_082707minna

”Kuta enemmän ihmiskunta lisääntyy, sitä ankarammaksi käy taistelu olemisen puolesta. Elatuksen hankkiminen on kaikille olennoille, eläimille samoin kuin ihmisillekin, oikeus ja velvollisuus.”

”Vapaus, tasa-arvo, rakkaus – toteutuvatko ne koskaan tässä matoisessa maailmassa?”

Siinäpä eräs  Minna Canthin ajatus tänään, kun hänen syntymästään on kulunut 175 vuotta. Liput liehuivat tänään Minnan ja tasa-arvon kunniaksi.
Vietin päivän Kalajoella ja Ylivieskassa vapaiden valtakunnan kiertueelle osallistuen muistuttaen äänestämisen tärkeydestä.

Vapauden valtakunnan ehdokkaat ajavat sellaista Suomea, jossa jokainen voi elää palkallaan, vapaana mielivaltaisen irtisanomisen pelosta. He eivät ratkaise asioita pakkolaeilla tai leikkureilla, vaan sopimalla. He haluavat vapautta sanelusta, pakkolaeista ja tyhjistä lupauksista.
Suomen, jossa jokainen voi elää palkallaan ja voi olla työstään ylpeä, vapaana pelosta, epävarmuudesta ja kiristyksestä, eikä työttömyydestä rangaista.

Tasa-arvo ja monet muut asiat ovat paremmalla tolalla kuin Minnan elinaikana.
Vielä ei kuitenkaan vapaus, tasa-arvo eikä rakkauskaan toteudu tässä matoisessa maailmassa.